Reinigen - Ontschimmelen

Home / Reinigen – Ontschimmelen

Gevaar voor schimmels

Menige jeugdvereniging kampt met het probleem van beschimmelde en bevuilde slaaptenten. Het gevolg is dat men problemen krijgt met ademhaling en de luchtwegen bij het inhaleren van het schimmelstof wanneer men hierin activiteiten organiseert of in slaapt. Het is daarom absoluut noodzakelijk dat slaaptenten schimmelvrij worden gebruikt. GN-Products beschikt over de mogelijkheid om deze slaaptenten te reinigen en te ontdoen van schimmelsporen.

Waxen

Wanneer gedurende meerder jaren niet worden verzorgd qua waterdichtheid en waterafstotendheid dat zijn de tenten op een gegeven ogenblik niet meer waterdicht. Tenten dienen om de 2 à 3 regenkampen preventief terug behandeld te worden zodat zij blijvend waterdicht en waterstotend zijn.

GN-Products beschikt over een eigen WAX en een eigen methode om dit aan te brengen. Het resultaat is dat de zeildoek waterdicht en waterafstotend wordt. Belangrijk is dat dit preventief om de zoveel jaren wordt herhaald.

Wanneer de tentzeilen beschimmeld zijn dan verspreiden de zeilen een muffe geur en kan je her en der grijze en zwarte vlekken op het zeil terugvinden. In het slechts geval heeft de schimmel het weefsel aangetast. Wanneer men in een volgende deze tenten terug gebruikt zonder te reinigen komen de schimmelsporen op kamp los van de zeildoek en ademen de kinderen in de tent dit schimmelstof in met het gevolg dat men kans maakt op ontsteking van de luchtwegen. Dit is een gekend fenomeen bij menig huisdokter in de streken waar frequent zomerkampen worden gehouden.

Bij een bezoek aan de plaatselijke huisarts is vervolgens de kans groot dat men het advies krijgt om deze beschimmelde tenten niet langer te gebruiken om in te spelen of te slapen zolang deze niet volledig ontschimmeld zijn. GN-Products ontschimmelt de binnenzeilen van de slaaptenten waarbij deze zeilen worden ingeweekt en nadien gewassen op 90 graden.

Hierbij worden er geen agressieve chloor gebruikt om te voorkomen dat het weefsel wordt aangetast. Nadien wordt het zeil gedroogd (ca. 4 uur per binnetent van een 4×4 patrouilletent) en terug waterafstotend gemaakt.

Vervolgens krijgt het tentzeil volledig onderhoud, lintjes, knoopjes verwijderen, ritsen instrijken met stofwerend glijmiddel, spankoorden ontwarren, enz … Voor de dubbeldak zeilen is het reinigen niet nodig daar deze zeilen niet in contact staan met de binnenruimte. Zeilen van Seniortenten worden slechts op lokale plaatsen gereinigd en terug waterdicht gemaakt. Wanneer deze zeilen in hun geheel in de kookwas gaan dan zijn deze nooit meer terug waterdicht te krijgen zoals oorspronkelijk. Bijgevolg indien kookwassen echt noodzakelijk is, dienen deze tenten voorzien te worden van een PVC overtop zeil om een absolute waterdichtheid te garanderen.